Ekipno brzopotezno prvenstvo RH – najbolji smo petoligaši!

Brzopotezno ekipno prvenstvo Hrvatske za 2023. godinu održalo se 5. studenog 2023. u Hotelu Aristos u Zagrebu. Kao i prošle godine, i ove smo godine nastupili s dvije ekipe – prvu ekipu sačinjavali su igrači koji su ove godine sudjelovali u ligaškim natjecanjima, te ostvarili i plasman u viši rang natjecanja, pa je klub snosio troškove kotizacije, dok je druga ekipa nastupila o svom trošku. U 13 kola, švicarskim sustavom, uz tempo igre 3 min + 2 sec/potezu, snage su odmjerile 31 ekipa iz cijele Hrvatske (2019. godine na prvenstvu je nastupilo 35 ekipa, a prošle godine čak 37!).

Prva ekipa nastupila je u sastavu Vlado Heged, Ivica Dadić, Damir Kovačić, Zdravko Margitić i Hazim Hodžić, te nakon 13 kola osvojila 26. mjesto s 10 meč bodova i 23,5 poena. Očekivali smo više, no, nije išlo – često smo pojedinačne susrete gubili i na pad zastavice. Nakon 7. kola, Heged je morao napustiti turnir, pa smo ostatak natjecanja igrali oslabljeni. Bez obzira na rezultat koji jest ispod očekivanja, osvojili smo nagradu kao najbolji klub u konkurenciji ekipa V. lige!

Ovim rezultatom ponovili smo prošlogodišnji uspjeh, kad je titulu najboljeg petoligaša uzela naša druga ekipa. Najbolji rezultat osvojili smo 2019. godine, tada kao najbolje plasirani trećeligaški klub, kada je ekipa u sastavu Vlado Heged, Ivan Dadić, Damir Kovačić i Milan Jakić osvojila odlično 8. mjesto, s 14 meč bodova i 27 poena.

Druga ekipa – Milan Jakić, Miroslav Nagl, Vlatko Jurišić i Bruno Mjeržva, završili su natjecanje na posljednjem mjestu, s 6 meč bodova i 18,5 poena. Zanimljivo, u zadnjem kolu, sastale su se naše dvije ekipe, a pobijedila je druga ekipa, rezultatam 3 : 1!

Preko 50% ostvario je jedino dr. Dadić (6,5 od 12), dok su 50% ostavarili Vlado Heged (3,5 od 7) i Damir Kovačić (5,5 od 11).

Prvenstvo je osvojila ekipa ŠĶ Sloboda, Mihovljan, s 21 meč bodom, ujedno i najbolja momčad I. B lige. S 20 meč bodova završili su ŠK Polet iz Buševca (najbolja momčad II. lige) i HAŠK Mladost, no Polet s 0,5 poena više!

Pregled pobjednika po ligama:

  • I. B liga: ŠK Sloboda, Mihovljan
  • II. liga: ŠK Polet, Buševec
  • III. liga: ŠK Samobor, Samobor
  • IV. liga: ŠK Končar, Zagreb
  • V. liga: ŠK Ericsson Nikola Tesla, Zagreb

Fotografije s turnira pogledajte u našoj galeriji.

REZULTATI (Chess-Results.com)

Klizi na vrh