Povijest kluba

Šahovski klub "Ericsson Nikola Tesla"  počeo je kao šahovska sekcija osnovana 1974. godine uz Sindikat radnika "Nikole Tesle" i inženjerom Dankom Miljavcem kao prvim predsjednikom. Bilo je tada ekipnih prvenstava tvornice sa ekipama iz raznih pogona, bilo je i pojedinačnih prvenstava sekcije ili kluba te tvornice. Bilo je ljubitelja šaha koji su se našli u toj sekciji a da nisu daleko doprijeli u šahovskim titulama.

Jedan od njih je bio i prvi predsjednik, Danko Miljevac. A uz njega to su bili Đuro Kovačić, Burger Eugen, Željko Čubrić, Matasić, Bobinac, Davor Knežević, Grujić i mnogi drugi. Neki su startali kao gotovo nepoznati amateri pa u našoj sekciji-klubu izrasli i u jače šahiste. Najpoznatiji među njima je bio Srdić Duško koji je u klubu postao i majstorski kandidat.  Drugi su i došli u tvornicu sa već visokim kategorijama pa su se uključili u aktivan rad sekcije: Tomo Balen, najjači "Teslaš" do dolaska u tvornicu autora ovog teksta. Strelec Boris čija se srednjoškolska aktivnost u Banja Luci pomalo zaboravila ali je u našem klubu ubrzo postao majstorski kandidat. Majstorski je kandidat tokom rada postao i Divjak Željko.

Krajem 71. godine u "Nikolu Teslu" dolazim ja, Margitić Zdravko i na neko vrijeme preuzimam renome najjačeg igrača u tvornici. 1973. g. postajem majstorski kandidat. Malo iza mene se zapošljavaju Čolić Zdravko i Žvab Davor koji uskoro postaju majstorki kandidati. Davor, iako nije "općeprihvaćen" kao najjači igrač u tvornici, tokom svog igranja u klubu u tri navrata osvaja titulu prvaka kluba !! U 1982. g. u tvornici se zapošljava naš najjači igrač (koji je istovremeno i radio u tvornici "Nikola Tesla"), inženjer Begovac Franjo koji dolazi kao FIDE majstor a ubrzo osvaja i titulu međunarodnog šahovskog majstora! U to je vrijeme član šahovskog kluba iz Sombora ali igra za ekipu tvornice u "Kupu Maršala Tita".

S njime 1982. g. na prvoj ploči tvornička ekipa "Nikole Tesle" osvaja svoj najveći trofej - pobjednik je finala kupa za grad Zagreb. Uz četiri pobjede u konkurenciji radnih kolektiva, ovo je bila i jedna pobjeda u finalu gradskog kupa gdje su igrale i klubske ekipe i pobjedničke ekipe svih konkurencija ! Taj je uspjeh ostvarila ekipa predvođena Begovcem (u finalu je osvojio 4 poena iz 5 partija) a taj su uspjeh još izvojevali Margitić s također odličnim rezultatom, 4 iz 5, Srdić Duško s 1,5 iz 2, Strelec Boris 2 iz 3, Jantol s 1 iz 3  i Divjak s 1 iz 2. Ta je ekipa na republičkom finalu kupa u Medulinu s 9 poena iz 20 partija osvojila solidno deseto mjesto među 16 ekipa. (Begovac 4 iz 5, Margitić 2,5 iz 5, Srdić 2 iz 4, Strelec 0 iz 2, Balen 0 iz 2 i Slunjski 0,5 iz 2).

U "Teslu" dolazi i prvokategornik Šerka a krajem osamdesetih godina u Splitsku grupu majstorski kandidat Zelić Mladen koji ubrzo postaje FIDE majstor. Odlaskom Begovca iz Tvornice, Zelić je najjači igrač-zaposlenik u tvornici ali, kako radi u Splitu, ne može se toliko uključiti u rad našeg kluba u Zagrebu. U tvornicu i klub dolazi i mladi majstorki kandidat Ilić Ognjen. Neko je vrijeme radio u tvornici majstorski kandidat Zerdo (ali se nije uključivao u aktivnosti kluba).

Kad se u tvornici zatvorila proizvodnja i kad je broj zaposlenih sa 5.300 pao na nešto ispod tisuću, napustili su sekciju mnogi njeni članovi koji su ranije radili u našoj tvornici. No, 1992.g. naš se klub fuzionira sa klubom "Frank - Cibona" odakle nam dolazi grupa jačih igrača ali koji ne rade u tvornici. Od tada taj se klub s prvom svojom ekipom stalno takmiči u Drugoj hrvatskoj ligi, regija Centar i osvaja od drugog mjesta do časnog mjesta koje osigurava opstanak u toj ligi.

2007. g. našem klubu pristupa veteran, velemajstor Nikolac Juraj, profesor fizike. S njime na prvoj ploči te godine klub ostvaruje svoj drugi najveći uspjeh, osvaja prvo mjesto u drugoj ligi pa se plasirao u Prvu B Hrvatsku ligu. Za taj su uspjeh najzaslužniji Jure Nikolac sa 8 poena iz 9 partija na prvoj ploči, majstorski kandidat Gabre Željko sa 4 iz 5 pretežno igrajući na trećoj ploči, majstorski kandidat Vukušić Marin sa 5,5 iz sedam igrajući na šestoj ploči, majstorski kandidat Margitić Zdravko sa 5 iz 8  na četvrtoj ili trećoj ploči, Ilić Ognjen sa 2,5 iz 4 na petoj ili šestoj ploči, majstorski kandidat Heged Vlado sa 4,5 iz 9 na petoj ili četvrtoj ploči i t.d.

Za nastup u prvoj B ligi u 2008. godini a koja se igrala u Šibeniku, klub je u zadnji čas dobio donaciju od 20.000,00 hrk od Zagrebačkog šahovskog saveza. U toj smo ligi bili jedini potpuno amaterski klub bez pojačanja sa stranim igračima. Velemajstor Nikolac je bio jedini hrvatski državljanin na prvoj ploči u ovoj ligi!

Klub radi i sa kadetima pa ima ekipe i u ligi dječaka, jednom i u ligi djevojčica. U 2008. godini klub je imao i dvoje kadetskih prvaka Hrvatske. Blažeka Mihaela je prvakinja za djevojčice do 9 godina a njezin brat Matej za dječake do 13 godina! Mihaela je i u 2009. godini obranila titulu kadetske prvakinje Hrvatske do 9 godina!

Njih dvoje u 2010. godini napuštaju naš klub ali dolaze nove mlade snage a među njima Samardžić Ana koja je te godine kadetska prvakinja Hrvatske za djevojčice do 11 godina ! I naša ženska ekipa od 2007. g. igra u drugoj ženskoj ligi sjever.

Javljaju se i mlađe snage među zaposlenicima. Na smjenu veteranu Margitiću (možda jedinom koji traje još od osnivanja sekcije 1974. godine) stižu mlađi inženjeri Kovačić Damir i Raguž Dario.