Pobjeda i povratak na prvo mjesto lige

Ostvarili smo i petu uzastopnu pobjedu u IV. ligi! U nedjelju, 21. travnja, ugostili smo drugu ekipu Šahovskog kluba “Polet Buševec”, iskusnih šahovskih veterana. MK Dario Raguž je bio spriječen u ovom kolu, pa prvu ploču igra MK Vlado Heged, a na šestu ploču dolazi Hazim Hodžić. I gosti dolazi bez standardne prve ploče; umjesto MK Mladena Dejanovića na prvoj igra prvokategornik Josip Šafranić, a u igru ulazi i Zlatko Rožić na šestoj ploči.

Vrlo rano prvokategornik Damir Kovačić, s bijelim figurama na petoj ploči, osvaja pješaka protiv MK Zdravka Čolića, nastavlja pritisak i nakon dva sata igre crni predaje, a ekipa vodi 1 : 0. Tada se nazire i pobjeda na prvoj ploči, gdje MK Vlado Heged stoji bolji, ubire pješaka po pješaka i lomi protivnika – nakon efektne kombinacije Josip Šafranić forsirano gubi, te predaje partiju. Hodžić se, nakon nešto lošije pozicije u središnjici, uspijeva obraniti, pa i preokrenuti; iz središnjice izlazi sa skakačem i dva pješaka protiv četiri pješaka, ali kako su i dame u igri, igrači pristaju na remi. MK Zdravko Margitić s bijelim figurama igra protiv MK Marijana Rožića i stoji lošije u središnjici, no uspijeva stvoriti prijetnju – pozicija se pojednostavljuje, a nakon previda Rožića, Margitić ostaje sa skakačem i dva pješaka protiv Rožićevih tri pješaka, od kojih je jedan rubni, na A liniji, daleko od kraljeva, pa ga jedino skakač kontrolira. Taman kad smo pomislili da će i ova partija otići u našu koristi Margitić griješi. Dopušta crnom ulazak kralja iza bijelih pješaka – bijeli kralj ne može po crne pješake, a skakač ne može pomoći jer mora kontrolirati crnog slobodnjaka. Partija završava remijem i rezultat je 3 : 1 u našu korist, a igraju se još dvije partije.

MK Ivan Dadić s crnim figurama igra solidno i čvrsto, no protivnik MK Krešimir Hudolin uspijeva zaustaviti njegov napad na daminom krilu, a izlazi i s jakim lovcem protiv pasivnijeg skakača. Uz topa na sedmom redu otvara se i lovčeva dijagonala, kralj prilazi na protivničku polovicu, brojne su prijetnje, a prolazi i bijeli pješak – nezaustavljivo prelazi u damu i Dadić predaje pred matom. Zadnju partiju igra MK Ognjen Ilić protiv MK Branka Hibnera. Pozicija je blokadna, mnogo je pješaka u igri, na ploči su i dame, po jedan lovac i skakač na obje strane. Hibner mijenja dame i ulazi skakačem na protivničku polovicu, no Ilić pažljivo igra i ne dopušta da skakač sada izađe – prilazi kraljem i Hibner shvaća da ostaje bez figure, te predaje partiju, a momčad ostvaruje još jednu pobjedu, 4 : 2. 

Jedan statistički podatak … ovom pobjedom naša ekipa je neporažena u 20 zadnjih ligaških susreta u V. i IV. ligi! Posljednji ligaški poraz ekipa je imala u zadnjem kolu proljetnog dijela V. lige 2022. godine. 15. svibnja 2022. izgubili smo meč V. lige protiv ekipe ŠK “Hrvatski branitelj 90-96” iz Zagreba, rezultatom 3.5 : 2.5. Od tog trenutka nijedan meč nismo izgubili, a ostvarili smo 16 pobjeda i 4 remija!

Ponovno smo preuzeli vodstvo na ligaškoj tablici. KŠK Karlovac ostvario je uvredljivu pobjedu od 5.5 : 0.5 protiv ŠK “Silent” iz Zagreb, te je uz nas jedina momčad sa svih 5 pobjeda tj. 10 meč bodova. Obje momčadi imaju i po 20 poena, pa smo vodeći tek po dodatnim kriterijima. ŠK “Vrustun 1252” je odigrao neriješeno protiv ŠK “Sveta Nedelja II”, pa se pozicionirao na 3. mjestu s meč bodom manje.

Zanimljivost ovog kola je rezultat ŠK Jaska protiv ŠK Sesvete – Agroproteinka II. Susret je registriran 6 : 0 u korist domaćina, ali kao da su svi igrači Agroproteinke izgubili kontumacijom.

Sljedeće, 6. kolo, igramo 28. travnja kod domaćina ŠK “Podsused” iz Zagreba. Posljednje je to kolo u proljetnom dijelu lige – 7. kolo igrat će na jesen, 15. rujna, kada smo domaćini drugoj ekipi ŠK “Sveta Nedelja II” iz Bestovja.

Klizi na vrh