Lucija Smetiško - najbolji hrvatski predstavnik na kadetskom prvenstvu Europe u Pragu

Od 18. do 27. kolovoza u Pragu je igrano kadetsko prvenstvo Europe u šahu, European Youth Chess Championship

Iz Hrvatske je sudjelovalo 14 šahistkinja i šahista, a među njima su bile tri sestre Smetiško, pripadnice našeg šahovskog kluba, koje će od jeseni biti učenice osnovne škole Brezovica. To su ANA (igrala je u grupi do 8 godina), RENATA (do 10 godina) i LUCIJA (do 12 godina) SMETIŠKO.

Najbolje plasirani hrvatski predstavnici bili su SMETIŠKO LUCIJA koja je kod djevojčica do 12 godina s 6 poena bila 17. (točno 100 učesnica turnira) i PLENČA JADRANKO koji je također s 6 poena bio 14. kod dječaka do 18 godina (110 učesnika). Čestitamo našoj Luciji odličan rezultat! Ovim rezultatom u Pragu Lucija Smetiško je pokazala da je među najboljim (ako ne i najbolja) šahistkinjama u svojoj generaciji u Hrvatskoj!

Na ovom prvenstvu kao prvak Hrvatske do 9 godine u 2015. trebao je sudjelovati još jedan naš član, BRČIĆ KARLO, ali je odustao od sudjelovanja – šahovski savez Hrvatske pokriva učesnicima troškove puta i boravka, ali ne i za njihovu pratnju (jedan od roditelja), a ti se troškovi kreću do 8.000,00 HRK. Igralo se u skupinama do 8, 10, 12, 14, 16 i do 18 godina, posebno djevojčice, a posebno dječaci. Svi su se ovi turniri igrali na 9 kola i s vremenom za razmišljanje od 90 min, s dodatkom od 30 sekundi po potezu, te dodatkom od 30 minuta iza 40-tog povučenog poteza.

Ostali hrvatski predstavnici osvojili su poena i mjesta kako je niže prikazano:

  • po 5,5 poena osvojili su TOMULIĆ TEO (B16 – 31. mjesto, 131 učesnik) i 31. mjesto te LIVAIĆ LEON ( B18 – 27. mjesto, 110 učesnika)
  • po 5 poena osvojili su TRGOVAC MARTA (G10 – 32. mjesto, 106 učesnica) i ROKLICER HEIKE (G18 – 22. mjesto, 60 učesnica)
  • 4,5 poena osvojila je BOGDANIĆ KATARINA (G14 – 41. mjesto, 99 učesnica)
  • po 4 poena osvojili su KOKŠA JELENA (G12 – 57. mjesto, 100 učesnica), CVITAN ENA (G16 – 52. mjesto, 93 učesnice) i GOLUB NIKOLINA (G16, 60. mjesto, 93 učesnice)
  • 3,5 poena osvojio je KOS NIKOLA (B8 – 77. mjesto, 105 učesnika)
  • 3 poena osvojila je SMETIŠKO RENATA (G10 – 93. mjesto, 106 učesnica)
  • 2,5 poena osvojio je HAJPEK ERIK (B12 – 148. mjesto, 150 učesnika)
  • 2 poena osvojila je SMETIŠKO ANA (G8 – 64. mjesto, 66 učesnica) 

Ako je 17. mjesto na europskom prvenstvu solidan, ali u europskim razmjerima skroman rezultat, u Hrvatskoj je to najbolji rezultat svih hrvatskih predstavnika na ovogodišnjem europskom prvenstvu! Napominjem da tijekom 2016. g. djevojčice Smetiško nisu imale ozbiljnog treninga, pa su i na europsko prvenstvo pošle samo u režiji vlastitog pripremanja na internetu i kompjuteru uz pomoć starijeg brata JOSIPA i najstarije sestre MARIJE. Sve su tri djevojčice Smetiško kao prvog trenera imale MARGITIĆ ZDRAVKA. Lucija je s šahovskom školom počela na proljeće 2012., Renata 2013., a Ana 2014. godine. Lucija je zajedno sa starijim bratom Josipom i starijom sestrom Marijom, te još nekim perspektivnim kadetima našeg kluba (NAVRATIL BORNA, SAMARDŽIĆ JAKOV i VUČIĆ FILIP) od studenog 2012. do kraja 2014. ozbiljnije radila s velemajstorom JURAJOM NIKOLCEM, profesorom fizike u mirovini.

U 2015. prof. velemajstor Nikolac je imao zdravstvenih problema, pa nije radio sa djecom tijekom 7 mjeseci, a onda je od jeseni do kraja 2015. obnovio rad sa troje najstarijih Smetiško. Zagrebački šahovski savez je obitelji Smetiško pokušao progurati druge trenere koje je plaćao. Dugogodišnji student koji je na više fakulteta (a da se na niti jednom nije približio diplomi), u šahu je ostao samo majstorski kandidat, no za ZŠS je bio kvalificiraniji trener od velemajstora Juraja Nikolca koji je svoju mirovinu zaslužio kao srednjoškolski profesor fizike! A i ti su treneri tražili Smetiške kako bi opravdali svoje trenerske honorare, a ne da pomažu djeci u šahovskom razvoju. Dugogodišnji student – profesionalni šahist se vodio da sa Smetiškima radi po dva puta u tjednu, a dolazio im je po dva puta na mjesec! No, to ga nimalo ne smeta da se hvali njihovim rezultatima jer im je on trener, a tako je "gurao" i ZŠS. U 2015. godini je primao čestitke za osvojene 3 titule prvakinja i prvaka Hrvatske u našem klubu, a da kadetskog prvaka Zagreba za dječake do 9 godina za 2015. i 2016., te prvaka Hrvatske do 9 godina u 2015., Brčić Karla nije ni upoznao, vidio možda samo u prolazu, a ako je sa Lucijojm nekad nešto i radio (nešto se petljao samo sa troje najstarijih Smetiški), sa Renatom nije radio nikad ništa!  Brčić Karlu sam bio i ostao ja jedini trener, a on je još radio i sam uz pomoć interneta i kompjutera – u 2016. godini više nije dolazio na moju šahovsku školu. Usput, ja sam sve vrijeme sa svom djecom radio volonterski, Nikolac je dobio neki honorar samo za prva 3 mjeseca rada, a dalje je tijekom 3 godine i on radio s djecom na potpuno volonterskoj bazi bez ijedne kune!

Početkom 2016. godine Zagrebački šahovski savez na otvaranju kadetskog prvenstva Zagreba je objavio da ovogodišnjim prvacima neće pokriti troškove nastupa na kadetskom prvenstvu Hrvatske već će naknadno refundirati troškove smještaja onima koji se plasiraju na jedno od prva 3 mjesta. Obitelj Smetiško to je primili kao jak šamar koji ih je demotivirao za rad na šahu! To se još poklopilo s teškom bolesti njihove bake koja je poslije nekoliko mjeseci i umrla, a potom je još uslijedila i selidba cijele obitelji iz podstanarskog stana u Travnom u obiteljsku kuću u Hudom Bitku – Brezovici koju su naslijedili od pokojne bake.

Tek kad je došla vijest o dobivanju donacije iz Sjedinjenih amaričkih država (Orevec Dubravka, Rocky River i Kes Ratimir, Detroid, svatko sa po 500 USA $) – što je bilo samo 14 dana prije početka ovogodišnjeg kadetskog prvenstva Hrvatske, živnula je cijela obitelj, ali sada je ostalo premalo vremena da se bolje pripreme za ovaj turnir. Pa iako su na tom turniru postigli solidne rezultate (Renata treća do 9 godina, Marija 4. za djevojčice do 15 godina, Lucija kod djevojčica do 13 godina i Josip kod dječaka do 15 godina, oboje 5., to je bilo ispod njihovih mogućnosti i očekivanja nas sa strane jer su bili kadri i za osvajanje po koje titule prvaka Hrvatske. Već su ih ranije osvojili 3 puta – Lucija 2013. za djevojčice do 9 godina i 2015. za djevojčice do 11 godina te Renata 2015. g. za djevojčice do 9 godina!

Svi rezultati na stranicama Chess-Results.com.