Veliki uspjeh naših kadeta na kadetskom prvenstvu Zagreba

I ove godine ŠK "Ericsson Nikola Tesla" ima petero kadetskih prvaka Zagreba!

  • Za djevojčice do 9 godina: SMETIŠKO Renata je po drugi puta prvakinja Zagreba. Naslov je osvojila i u 2014. godini, a u 2015. je bila treća u Zagrebu, ali i prvakinja Hrvatske
  • Za dječake do 9 godina: BRČIĆ Karlo je također po drugi puta prvak Zagreba, jer je to bio i u 2015. godini, kada je bio i prvak Hrvatske!
  • Za djevojčice do 13 godina: SMETIŠKO Lucija je po četvrti puta prvakinja Zagreba jer je to bila i u 2013. godini (za djevojčice do 9 godina), u 2014. i 2015. za djevojčice do 11 godina i sada, 2016., prvakinja je za djevojčice do 13 godina! Dvostruka je prvakinja Hrvatske, 2013., za djevojčice do 9 godina i 2015. za djevojčice do 11 godina.
  • Za dječake do 15 godina: SMETIŠKO Josip je po četvrti puta prvak Zagreba jer je to bio i u 2013. (za dječake do 11 godina, u 2014. i 2015. za dječake do 13 godina i sada, 2016., prvak je za dječake do 15 godina!
  • Za djevojčice do 15 godina: SMETIŠKO Marija je po drugi puta prvakinja Zagreba jer je to bila i u 2015. godini (za djevojčice do 15 godina) i sada, 2016., također za djevojčice do 15 godina!

Svi ostali zagrebački klubovi zajedno osvojili su preostala 3 naslova prvaka i to: ŠK "Brestje" dva naslova, a oba je osvojio Putar Leon, najprije za dječake do 11 godina, a kasnije i za dječake do 13 godina!

Kod djevojčica do 11 godina titulu prvakinje odnijela je Stojković Lea iz ŠK "Ban Jelačić" iz Zaprešića.

Osim 5 pobjedničkih postolja naši su kadeti osvojili i 3 treća mjesta: Kod djevojčica do 9 godina treća je bila SMETIŠKO Ana, kod djevojčica do 13 godinja treća je bila SMETIŠKO Renata (nakon što je bila prvakinja do 9 godina), a do 15 godina treća je bila BUDIMIR Karla!

Po masovnosti bili smo drugi klub s ukupno 22 kadetkinje i kadeta. Više učesnika od nas imao je ŠK "Novi Zagreb" – 26-tero, a više od 20 učesnika imao je i ŠK "Brestje" – 21. Prvoligaški klubovi "Sljeme Agroproteinka" imala je 5-tero učesnika, a "Zagreb" i "HAŠK Mladost" svaki klub po dvoje učesnika. Kadeti sva tri prvoligaška kluba zajedno osvojila su jedno jedino postolje, Frouth Vibor, član ŠK "Zagreb" je bio treći kadet do 9 godina!

Ostali naši kadeti i kadetkinje zauzeli su slijedeća mjesta: šesto mjesto u Zagrebu osvojili su MANDIĆ Tomislav kod dječaka do 11 godina i BOŽIĆ Lana kod djevojčica do 13 godina; kod dječaka do 9 godina osmi je bio STAVLJENIĆ Jano, deveti MASLIJ Marko. Deveti je bio i MURATOVIĆ Sandi kod dječaka do 15 godina. 12. kadet do 9 godina je bio KRANJČEV Gabrijel. Kod dječaka do 13 godina naš najbolji predstavnik je bio VUČIĆ Filip s osvojenim 16. mjestom, SAMARDŽIĆ Jakov je bio 18. , ALAR Luka je bio 25. dječak do 9 godina, MANDIĆ Filip 26., ĆORKOVIĆ Mateo 28. i KUKINA ŠAPINA Jan 30., sva trojica u konkurenciji dječaka do 13 godina.

U sve 4 dobne skupine zajedno ukupno je sudjelovalo 128 kadetkinja i kadeta, a 4 među njima je nakon osvajanja postolja u konkurenciji do 9 ili do 11 godina ponovno igralo do 13. godina. Od tog broja 28 su bile djevojčice i točno 100 dječaci! U tabelama se vodilo još fiktivnih učesnika koji uopće nisu odigrali niti jednu partiju ili su odigrali samo jedan od 3 kruga!

Htio bih još posebno istaći jednog mladog talentiranog šahistu, ali kome je sreća okrenula leđa. To je vječno dugi VASILIJEVIĆ Vili, član ŠK "Novi Zagreb" koji je i ove godine podijelio prvo i drugo mjesto s našim Brčić Karlom pa je prema dodatnom kriteriju (Buholz) ponovno bio drugi. Na prvenstvu Hrvatske 2015. godine je bio drugi, tada pola poena iza našeg Karla. Vili je igrao i na prvenstvu do 13 godina, poslije 7. kola je bio u vodećoj trojci, poslije 8 kola u vodećoj četvorci da bi ga poraz u zadnjem kolu bacio na četvrto mjesto! Četvrto mjesto u konkurenciji do 13 godina je odličan rezultat jednom sedmogodišnjaku kao što je Vili, ali, eto, bio je na domaku i boljeg plasmana. Viliju bi trebalo naći knjigu o „vječito drugom“ Paulu Keresu koji je na 4 turnira kandidata osvajao drugo mjesto i tako nikad nije dobio priliku da izazove prvaka svijeta na meč za titulu! Ali Keres je bio i ostaje veliko ime u povijesti svjetskog šaha!

Više informacija i sve rezultate možete pogledati ovdje