Izvještaj o radu ŠK "Ericsson Nikola Tesla" u 2011. godini

Tokom 2011. g. naš je šahovski klub imao niz aktivnosti u raznim kategorijama.
 
1. RAD SA MLADIMA

DJEVOJČICE

   
Sa većinom djevojčica kao trenerica radila je naša članica, ženski međunarodni šahovski majstor Belamarić Tanja.  Na kadetskom prvenstvu Zagreba do 11 godina naša članica Šitić Renata je četvrta između 6 učesnica što je solidan plasman za njoj prvi odigrani turnir. U konkurenciji do 13 godina Samardžić Ana je druga, a u konkurenciji do 15 godina Alaber Maja je prva, a Medek Martina dijeli drugo i treće mjesto.

   Kako je naš klub kronično raspolaže skromnim financijskim sredstvima, to je eventualni nastup naših kadetkinja i kadeta na kadetskom prvenstvu Hrvatske pao isključivo na trošak njihovih roditelja. Zato smo u Rapcu bili zastupljeni sa svega dvije kadetkinje i jednim kadetom. Samardžić Ana je u konkurenciji do 13 godina bila peta (prošle je godine bila prvakinja Hrvatske do 11 godina), a Alaber Maja u konkurenciji do 15 godina šesta. Na svjetskom kadetskom prvenstu u konkurenciji kadetkinja do 12 godina Samardžić Ana je bila 59. među 88 ponajboljih kadetkinja svijeta.

   Na kadetskom prvestvu Zagreba u ubrzanom šahu (na 15 minuta) u konkurenciji do 15 godina Samardžić Luka bio je sedmi a Zglavnik Dominik trinaesti između 25 igrača. U konkurenciji do 11 godina Šitić Želimir je bio osmi, a njegova sestra Renata Šitić četrnaesta.  Pranjić Marko je bio devetnaesti. I u ovoj je grupi igralo 25-ero kadeta.

   U kadetskoj ligi regije Centar naša je ekipa nenadanim povlačenjem iz šaha Medek Martine igrala bez ijedne rezerve a u sastavu Samardžić Ana, Alaber Maja, Alaber Marina i Far Tea. U prvom kolu neočekivano igraju samo neriješeno sa ekipom Konaki, a kako u drugom krugu zbog istovremenih školskih ekskurzija izostaju obje sestre Alaber, to i uz maksimalni učinak i Ane i Tee još dva meča sa slabijim ekipama igraju samo neriješeno. Sa ovaj puta jakom ekipom „Poleta“ iz Buševca gube u predzadnjem kolu 4 : 0 pa im i pobjeda u zadnjem kolu nad solidnim Petrinjkama donosi samo treće mjesto u ligi kadetkinja Centar.  Samardžić Ana je na prvoj ploči ostvarila 5 poena iz 6 partija, a Far Tea na četvrtoj 4,5 poena iz 6 partija.

DJEČACI

   Na kadetskom prvenstvu Zagreba ukupo je sudjelovalo 72 kadeta i kadetkinja od čega ih je jedanaestero bilo iz našeg kluba!Na kadetskom prvenstvu Hrvatske među kadetima bio je samo jedan naš član: Samardžić Luka je do 15 godina osvojio 38. mjesto.

   Na kadetsku ligu Centar prijavljujemo dvije ekipe u „B“ skupinu tako da i uz ekipu kadetkija imamo ukupno 3 ekipe. Da se osigura nastup svih triju ekipa organiziramo akciju prikupljanja namjenskih donacija (uglavnom na klupskim brzopoteznim turnirima) u kojoj je skupljeno 995 hrk. Ističemo donaciju našeg potpomažućeg člana Draganić Stjepana u iznosu od 400 hrk ! Kako su djecu na ligu dovozili roditelji i voditelj kadeta Zdravko Margitić o svom trošku, to je ukupna namjeska donacija za kadete iznosila 2.793,66 hrk !

   Naša starija ekipa u sastavu Samardžić Luka, Malović Martin, Jeleč Ivan, Stanić Mario i Zglavnik Dominik mogla se boriti za sam vrh u ligi što je pokazala u prva tri kola u prvom krugu u Dugom Selu. No, za nastup u drugom krugu u Krapini i ovdje su se ispriječile istodobne školske ekskurzije u Italiju ili Mađarsku tako da je u ta 3 kola u Krapini ekipa igrala sa samo dva igrača i time izgubila šanse na plasman u vrh lige. Na kraju ekipa je osvojila jedanaesto mjesto između 26 ekipa. Solidne rezultate imali su Malović Martin (5 iz 6), Jeleč Ivan (6 iz 9) i Stanić Mario (5,5 iz 8). Zglavnik je imao 3 iz 4, a Luka Samardžić 2 iz 3.

   Druga je ekipa igrala u miješanom sastavu jer je za nju igrala i djevojčica Šitić Renata. Ova je ekipa bila najmlađa ekipa u ligi pa njezino 23. mjesto među 26 ekipa nije neuspjeh. U ovoj je ekipi Šitić Renata sa 7,5 poena iz 8 partija bila najuspješniji igrač cijele „B“ grupe kadetske lige Centar.

   Naši su kadeti i kadetkinje igrali na brojnim drugim kadetskim takmičenjima. Desetero naših kadeta i kadetkinja igralo je od 29. IV do 1. V na otvorenom kadetskom prvenstvu Varaždinske županije u Varaždinskim Toplicama (Samardžić Luka je bio 11., Medek Martina 19. itd., a ukupno je nastupilo 75 kadeta i kadetkinja.).

   Na „MIKRONIS KUPU 2011.“ 14. svibnja koji se igrao u osnovnoj školi Dugave naš kadet Malović Martin je drugi, Šitić Želimir je peti, Stanić Mario šesti, a igrali su još Šitić Renata, Nagl Vili i Ivor i Poredski Antonio. Ukupno je igralo 83 djece. 

   27. svibnja na memorijalu „Željka Matića“ koje se igralo u osnovnoj školi „Braće Radić“ u Botincu pobjednik je naš kadet Stanić Mario, Šitić Renata je četvrta, a njezin brat Želimir je peti među 22 igrača.

   Trećeg srpnja na otvorenom kadetskom prvenstvu Krapinsko-zagorske županije u Oroslavlju igra petero naši kadeta.

   Na memorijalu „Gorana Majića“ u Svetom Ivanu Žabnom 5. rujna igralo je petero naših kadeta.

   Šestero je naših kadeta 9. prosica igralo na „3. kadetskom šahovskom turniru Sveta Nedjelja“ u Maloj Gorici gdje je Malović Martin osvojio drugo mjesto (između 62 učesnika).

   Intenzivnije treninge sa kadetkinjama i Martinom Malovićem obavlja Belamarić Tanja.

   U osnovnoj školi Brezovica šahovsku školu vodi Margitić Zdravko (trenutno ima 12 redovitijih polaznika), a od ove jeseni također vodi šahovsku školu i u osnovnoj školi Trnsko (gdje trenutno ima desetero redovitijih polaznika). Margitić još radi i sa sestrom i bratom Šitić. Oboje naših trenera ovo rade na volonterski !

   Dio naših kadeta je izvan sustava treninga.

2. KUP ZAGREBA I HRVATSKE

   U periodu od 2. do 11. svibnja u Domu sportova igran je Kup Zagreba. Naša je ekipa sa 4 meč pobjede i jednim porazom osvojila drugo mjesto ali kako je prvoplasirana ekipa „PZR ZAGREB“ bila sastavljena od igrača mnogih klubova (sve FIDE majstori) izvan Zagreba, ta ekipa nije imala pravo nastupa na finalu Kupa Hrvatske. 

   Time se naša ekipa plasirala za finalni Kup Hrvatske koji se igrao u drugoj polovici svibnja u Solarisu kod Šibenika.  Naša je ekipa igrala u sastavu: Nikolac (3,5 iz 6), Gabre (3 iz 6), Margitić (1,5 iz 6) i Dadić (2 iz 6). imala dvije meč pobjede, jedan neriješen rezultat i 3 poraza pa je između 25 klupskih sastava osvojila 20 mjesto sa 5 meč bodova i 10 poena.

   Po rejting redoslijedu bili smo 21. Kao predstavnicima Kupa Zagreba, za nastup na Kupu Hrvatske, Zagrebački šahovski savez nam je donirao 5.000 HRK dok su troškovi nastupa u Šibeniku iznosili 8.312,74 HRK. Kotizacije za nastup, ukupno 1.300 HRK podmirene su iz klupske blagajne dok su preostalih 2.012,74 HRKnamirili sami igrači koji su igrali u Šibeniku.

3.  II HRVATSKA ŠAHOVSKA LIGA - CENTAR

   Naša je prva ekipa, „Ericsson Nikola Tesla I“ ponovno igrala u drugoj ligi Centar. Među 12 ekipa naša je ekipa osvojila četvrto mjesto sa 12 meč bodova i 35 poena. Tri smo meča dobili, šest mečeva smo igrali neriješeno a dva smo meča izgubili. Najuspješniji naš igrač i ujedno najuspješniji igrača cijele druge lige bio je velemajstor Juraj Nikolac sa 7 poena iz 8 partija odnosno sa 87,5 % još k tome igrajući prvu ploču.  Vodopija Goran je sa 3,5 poea iz 5 partija imao 70 % učinak, Kovačić Damir sa 4 poena iz 6 partija je imao 66,6 % a Gabre Željko sa 4,5 iz 7 je imao 64,3 %.  Ukupni troškovi nastupa u drugoj ligi bili su 2.845,26 HRK.

4.  IV HRVATSKA ŠAHOVSKA LIGA - CENTAR

   Naša druga ekipa „Ericsson Nikola Tesla II“ igrala je u IV ligi Centar i sa 6 meč bodova i 23,5 poena osvojila deveto mjesto pa je sačuvala mjesto u IV ligi. Najuspješniji igrač ove ekipe bio je Blažeka Damjan koji je igrajući na prvoj ploči osvoio 55,5 poea iz 9 partija ili 61,1 %. Ove su godine za ovu ekipu povremeno igrali i naše kadetkije i kadeti !  Ukupnik trošak igranje u IV ligi bio je 1.924,66 HRK.

5. II ŽENSKA LIGA - CENTAR

   Ove se godine igrala u Vinkovcima. Naša je ekipa nastupila predvođena kapetanicom Vodopija Irinom i popunjena sa četiri kadetkinje. Sa jednim meč bodo i 5,5 poena osvojila je šesto mjesto od šest ekipa koje su igrale ovu ligu. Ali smatramo da je ovaj nastup ipak bio uspješan jer smo, eto, pokazali da smo jedan od 17 klubova iz cijele Hrvatske koji može formirati žensku ekipu i poslati je na takmičenje ! Ukupni trošak nastupa ove ekipe iznosio je 4.302,78 HRK.

6. TURNIR 5 GRADOVA

   Na turniru 5 gradova ove godine odigranom u Pordenoneu naša je ekipa osvojila skromno četvrto mjesto sa 14 meč bodova i 30,5 poena iza pobjednika Celja sa 21 meč bodova i 38,5 poena, Wolfsberga sa 19 meč bodova i 35,5 poena i Pordenonea sa 18 meč bodova i 30 poena, a ispred Balatonalmadia sa 8 meč bodova i 25,5 poena.

   Za našu su ekipu igrali: Raguž (4 iz 7), Draganić (0,5 iz 4), Margitić (4 iz 6), Ilić (1,5 iz 4), Kovačić (6,5 iz 8) i Šerka (1 iz 3) u prvoj ekipi i Gabre (1 iz 7), Dadić (2 iz 6), Nagl (1,5 iz 4), Blagojević (2 iz 5), Mravunac (1,5 iz 4) i Heged (5 iz 6) u drugoj ekipi. Najuspješniji su bili Kovačić i Heged, obojica igrajući na četvrtoj ploči.

   Ukupni trošak nastupa iznosio je 3.919,43  HRKi u potpunosti su ga pokrili učesnici turnira.

7. PRVENSTVO KLUBA

   Pojedinačno prvenstvo kluba  igrano je od 30. siječnja do 20. veljače sa samo 6 sudionika. Ovogodišnji prvak kluba je Raguž Dario koji je pobijedio sa 4,5 poena ispred Margitića sa 4, Hegeda 3, Kovačića 2, Verića 1,5 i Malovića 0,5 poena.

8. BRZOPOTEZNI TURNIRI

   Tokom godine smo odigrali 30 brzopoteznih turnira na kojima je ukupno sudjelovalo 23 igrača. Prosječno je na svakom turniru igralo 14 igrača. Poslije trideset turnira postignut  je slijedeći ukupni poredak: Nikolac 219 poena iz 15 boljih turnira (i 325,5 poena iz svih 25 igranih), Dadić 185 poena iz 15 boljih turnira, Heged 175 iz 15 boljih, Margitić 171,5 iz 15 boljih,  Gabre 138,5 iz 15 boljih, Nagl 135 iz 15 boljih turnira, Glavica 132,5 iz svih 12 turnira koje je igrao itd.

   Pobjednici po pojedinim turnirima bili su: Nikolac 13 puta sam i 4 puta je dijelio prvo mjesto, Blažeka Matej 4 puta sam i jednom u diobi, Heged 4 puta sam, Dadić jednom sam i 5 puta u diobi prvog mjesta, Kovačić Damir jedom sam, Glavica 2 puta u diobi prvog mjesta i Margitić 1 puta u diobi.

   Najviše turnira je odigrao Margitić – igrao je 29 puta.

   Finalni godišnji turnir odigran je u utorak 20. prosinca. U A finalu dvanaestorice najboljih tokom godine pobjedio je Mravunac Damir sa 19,5 poena (iz 22 partije) ispred Nikolca sa 18, Glavice 13,5, Hegeda sa 13, Dadića 12,5, Margitića i Nagla 10,5, Jakića 8,5, Gabrea 8, Kovačića 7, Naglića 6,5 i Đurića 4,5 poena.

   Na B finalu pobijedio je Dragutin Petan sa 13,5 iz 16 ispred Verića sa 10,5, Šerke 9 i t.d.

9. OSTALE AKTVNOSTI

   Članovi kluba su kao pojedinci igrali i na niz drugih turnira, uglavnom brzopoteznih. Tako su u šahovskoj sekciji Špansko prvu i drugu nagradu za najbolje zbirne rezultate na brzopoteznim turnirima tijekom cijele godine osvojili naši članovi, Heged kao prvi i Margitić kao drugi.

   Na ZAGREB OPENU 2011 u B grupi najbolji naš član je bio Gabre Željko sa 5,5 poena iz 9 paritja i 29. mjestom između 150 takmičara. 

   Cijeli je ovaj program ostvaren sa troškom od 31.699,27 HRK. Klub je tokom 2011. g. ostvario prihode u iznosu od 30.485,98  HRK. Iz prošle je godine prenio u ovu 6.285,08 HRK dok sada prenosi u 2012. g. 5.071,79  HRK. Na strani prihoda glavna je stavka od donacija članova kluba:  10.795,32 HRK. Dodamo li tome i skupljenu članarinu u iznosu od 3.510,00 HRK dolazimo da su članovi kluba sami klubu uplatili 14.305,32 HRK. Tek iza toga dolazi donacija sponzora čije ime nosi klub, Ericsson Nikole Tesle od 10.000,00 HRK.