40 je godina šahovskom klubu "Ericsson Nikola Tesla"

Govor tajnika kluba, ing. Zdravka Margitića, povodom proslave 40 obljetnice  ŠK "Ericsson Nikola Tesla", 14. studenog 2014. godine.

  Kad sam se 1971. godine zaposlio u renomiranoj zagrebačkoj tvornici "Nikola Tesla", zatekao sam aktivnu šahovsku sekciju pod okriljem tvorničkog sindikata. Igrana su ekipna prvenstva tvornice gdje su se borile ekipe pogona ili ureda. Šahovsku je sekciju vodio inženjer Danko Miljavac. Ja sam prvih godina radio u montaži i često bio po terenu pa nisam u potpunosti sudjelovao u ovom tvorničkom šahovskom životu. Ali, evo, ovdje je sada s nama jedan tada mladi tehničar koji se u ove aktivnosti itekako uključio i ubrzo se nametnuo kao jedan od najboljih šahista u tvornici. Nametnuo se ne samo kao igrač već i kao onaj koji će podići atmosferu jer se i nije igralo kao kod profesionalaca da se ne smije i što god reći. Oni među nama koji su bili u klubu u njegovim ranim godinama prepoznaju da govorim o Duletu - Dušku Srdiću!

  Šahovska mladost tvornice htjela je i više od tvorničkih ekipnih turnira i po koje simultanke pa se 1974. godine šahovska sekcija uz sindikat u tvornici registrirala kao šahovski klub kod "Šahovskog saveza Hrvatske". Prvi je predsjednik kluba dotadašnji voditelj šahovske sekcije, inženjer Danko Miljavac. Kako svaki novi klub počinje od onog najnižeg nivoa takmičenja, ja sam ostao u klubovima koji su igrali u višim ligama pa sam tek 1992. kad se "Frank" pripojio "Nikoli Tesli" postao i pravi član kluba. Tijekom postojanja šahovskog kluba nije zanemarivana ni šahovska sekcija koja je djelovala u tvornici. U to se vrijeme svakog proljeća igrao prestižan "Kup Maršala Tita" koji se na nivou grada Zagreba najprije igrao u polufinalnim grupama a zatim u finalu sa 16 ekipa. Jedna od tih i najbrojnija polufinalna grupa bila je grupa "radni kolektivi". U ovom je polufinalu uvijek igralo između 30 i 40 ekipa! A najbrojnije zastupljeni radni kolektiv u pravilu je bila naša tvornica - uvijek smo igrali sa po 3 ekipe a ponekad i sa 4. I tu sam ja uvijek bio angažiran iako sam ponekad igrao za ekipu svojeg kluba, a ponekad za prvu ekipu "Nikole Tesle".

  U sedamdesetim i osamdesetim godinama šahovska ekipa "Nikola Tesla I" u četiri je navrata bila pobjednik polufinalne skupine "radni kolektivi". Godine 1981. u tvornici se zapošljava mladi inženjer Begovac Franjo, tada je bio FIDE majstor, a kroz koju godinu postaje međunarodni majstor. Godine 1982. sastavljamo "strašnu tvorničku momčad" - Begovac Franjo, Margitić Zdravko, Srdić Duško, Strelec Boris, Divjak Želimir i Jantol Damir. Ova ekipa najprije osvaja prvo mjesto u polufinalu a zatim i u finalu kupa za Zagreb i time postiže jedan od tri sportski najveća rezultata u povijesti kluba! Među 16 finalista na kupu Hrvatske ova nešto izmjenjena ekipa osvaja deseto mjesto. Godine 1977. u tvornici se zapošljava mladi inženjer Davorin Žvab i odmah postaje član kluba. I on je u tvornicu došao s već izgrađenom šahovskom afirmacijom. Prvih je godina redovno igrao za klub. Kasnije mijenja firmu, ali ne i klub. Žvab je ostao u našem šahovskom klubu sve do danas pa je tako igrač s najdužim stažom u klubu, punih 37 godina!

  Kroz sedamdesete i osamdesete godine kao predsjednici ili tajnici kluba, klub su vodili Burger Eugen, Kovačić Đuro, Čubrić Željko, Gjerek Ivan i Šerka Dražen. Sedamdesetih i osamdesetih godina više lige su se igrale po formuli 6 seniora, dvije žene i dva omladinca. Zato je i ŠK "NikolaTesla" u svom sastavu imao i žene i omladince. Početkom devedesetih godina lige se reformiraju pa se odvajaju muške seniorske lige od ženskih i omladinskih liga koje se formiraju posebno. Prvi rezultati ovog razdvajanja bili su nagli pad broja aktivnih šahistkinja!  

  Godine 1994. našem se klubu pripaja ŠK "Franck" koji je igrao u I zagrebačkoj regionalnoj ligi pa time ŠK "Nikola Tesla" ulazi u tu ligu. Da se održe na okupu šahisti-zaposlenici tvornice, zadržava se i druga ekipa kluba pa klub ima dvije seniorske ekipe sve do danas. Dolaskom "Francka" u sastav našeg kluba mi se uključujemo u međunarodni ekipni turnir "Alpe - Dunav - Jadran" u kojem sudjeljuje 5 gradova, Wolfsberg iz Austrije, Pordenone iz Italije, iz Mađarske Balatonalmadi te iz Slovenije "Celje-Šentjur pri Celju". Za ovo zasluge prvenstveno pripadaju jednom od pokretača ovog takmičenja, ing. Nagl Miroslavu, članu našeg kluba od ovog pripojenja sve do danas. Trojica su igrača stalni članovi prve ekipe našeg kluba od ovog pripojenja do sada - Heged Vlado, Gabre Željko i ja koji sam, inače i 37 godina radio u "Nikoli Tesli" odnosno u "Ericsson Nikoli Tesli". Prva seniorska ekipa 15 je godina igrala u drugoj ligi Centar (jedne godine i u Prvoj B ligi Hrvatske), a ove se godine poskliznula i ispala u treću ligu.

  U naš klub na brzopotezne turnire godinama je dolazio velemajstor Juraj Nikolac, umirovljeni profesor fizike. Godine 2007. se povukao iz prvoligaških takmičenja pa iz proslavljenog zagrebačkog kluba "Mladost" prelazi k nama. Koliko god da je Jure bio najstariji član prve ekipe, svojim dolaskom svima nam daje novi polet. Sedamdesetpetogodišnji velemajstor Nikolac na prvoj ploči radi najbolji rezultat cijele lige, osvaja 8 poena iz 9 partija! Dobro mu asistiraju Glavica, Draganić, Mravunac, Gabre, Heged, Margitić, Vodopija, Ilić i Vukušić, pa ekipa po drugi put postiže veliki sportski uspjeh, osvaja prvo mjesto u drugoj ligi Centar i plasira se u Prvu B hrvatsku ligu u kojoj igra jednu godinu, 2008. Profesor Nikolac još je i u 2009. godini najuspješniji igrač cijele II lige (9 poena iz 11 partija) i 2011 (u postocima) sa 7 poena iz 8 partija! Kao da mu je 30 godina a ne 80! No, prelaskom na takmičenja kad se u jednom danu igraju po dvije partije smanjio se broj igrajućih dana što je išlo u prilog klubovima koji su angažirali mlađe strance ali je to otežalo situaciju starim igračima i klubovima sa pretežno starijim igračima!

  U 2006. g. pokrećemo šahovsku školu za kadete i formiramo žensku seniorsku ekipu. Velemajstor Juraj Nikolac već od ranije trenira perspektivne kadete, Blažeka Damjana i Mateja i oni pristupaju našem klubu. Na kratko jer iduće godine prelaze u bogatije klubove od kojih očekuju veću financijsku potporu za svoje šahovske ambicije. Vukušić pokreće šahovsku školu sa petero učenika iz osnovne škole "Horvati". Istovremeno ja volonterski vodim školu za troje djece zaposlenika firme. U 2007. g. imamo registrirano 9 dječaka i 6 djevojčica i igramo kadetsku ligu s dvije ekipe, posebno dječaci a posebno djevojčice. Tada u klub dolazi prvašić Stanić Mario koji najduže ostaje vjeran klubu od najmlađeg naraštaja - punih 7 godina! "Športske škole" Zagrebačkog športskog saveza u 2008. godine reduciraju 29 šahovskih škola na samo 9 pa ukidaju onaj simbolični honorar i za našu školu. Tada se Vukušić povlači pa ja preuzimam volontersko vođenje šahovske škole u klubu. Iduće godine pokrećem i šahovsku školu u osnovnoj školi Brezovica koju tada pohađaju 43 učenika da bi vremenom interes za šah pao pa sada u Brezovici šahovsku školu pohađa oko 15 učenika. Od 2011/12 pokrećem i šahovsku školu u osnovnoj školi Trnsko koju sada pohađa desetero učenika. Bolje šahiste iz tih škola prebacujemo u klub a u šahovsku školu u klubu dolaze i djeca čiji su roditelji čuli za nas pa nam doveli djecu. Ova škola je zadnjih godina postigla lijepe uspjehe.

  U 2010. godini Belamarić Tanja, ženski međunarodni majstor dovodi u naš klub 4 talentirane djevojčice koje je ona trenirala godinama. Te godine u kadetskoj ligi Centar za djevojčice naše kadetkinje Ana Samardžić, Medek Martina, Alaber Maja, Alaber Marina i Far Tea osvajaju drugo mjesto pa su se plasirale u finale Hrvatske u kojem dijele drugo i treće mjesto pa su prema dodatnim kriterijima treće. To je do sada najveći ekipni uspjeh naših kadetskih ekipa. Ana Samardžić je u mlađim godinama osvajala titule prvakinje Hrvatske (za djevojčice do 11 godina) i prvakinje Zagreba a prvakinja Zagreba je bila i Medek Martina. Novi val talentiranih kadeta i kadetkinja dolazi u klub 2012. g. Već te godine Smetiško Lucija dijeli prvo i drugo mjesto (pa je druga) na kadetskom prvenstvu Hrvatske do 8 godina. Uočivši da u klubu imamo talentirane djece, predlažemo velemajstoru Nikolcu da one najbolje priprema za kadetsko prvenstvo Zagreba u 2013. g. Tada smo imali nešto novaca i velemajstoru plaćamo dvomjesečni rad. Kasnije više nije bilo nikakvih novaca, a Jure je nastavio trenirati one koji su htjeli raditi sa njime i to bez ikakve naknade od bilo koga! Zadnje dvije godine Jure radi posve volonterski po dva puta tjedno po dva sata osim kad djeca idu na turnire ili kad njega sprečava stanje zdravlja. Rezultati rada velemajstora su vidljivi. U 2013. i 2014. g. pet naslova prvaka Zagreba i jedno prvakinje Hrvatske! Smetiško Lucija je 2013. najprije prvakinja Zagreba do 9 godina a poslije i prvakinja Hrvatske do 9 godina, njezin brat Smetiško Josip te je godine prvak Zagreba do 11 godina. Ove godine imamo troje prvaka Zagreba: najmlađa Smetiško Renata je prvakinja Zagreba do 9 godina (titulu je osvojila dok još nije imala ni 6,5 godina), Smetiško Lucija je prvakinja Zagreba do 11 godina, a Smetiško Josip je prvak Zagreba do 13 godina! Jedini smo klub sa 3 titule prvaka a imamo i najveći broj „postolja“ jer je Navratil Borna drugi kadet Zagreba do 11 godina, Smetiško Marija treća kadetkinja do 13 godina, a Samardžić Ana treća kadetkinja do 15 godina! Ranijih godina jednom treće, a jednom četvrto mjesto u Zagrebu do 9 godina osvajao je Vučić Filip. Na sportskim igrama mladih također se ističu naši kadeti i kadetkinje. Ranije je pobjednica za Hrvatsku bila Alaber Maja, a u 2013. g. Smetiško Josip dok je Smetiško Lucija bila druga u Hrvatskoj (u konkurenciji do 12 godina).

  Od 2006. g. naša ženska ekipa stalno igra u drugoj ženskoj ligi (osim 2010. g. kad nismo imali potrebnih 4.000 hrk da pošaljemo ekipu na ligu). Ekipa se pomlađivala iz godine u godinu a ujedno je postizala sve bolje rezultate. Ove je godine pobijedila u jedinstvenoj II ligi Hrvatske te se plasirala u prvu ligu u 2015. g. Uz pobjedu u kupu Zagreba 1982. g., i pobjedu u II ligi Centar 2007. g. ovo je najveći ekipni rezultat kluba a ovaj su uspjeh postigle Smetiško Marija, Samardžić Ana, Vodopija Irina i Smetiško Lucija. Zbog zauzetosti, na ligi nije sudjelovala stalna članica ekipe Alaber Maja. U zadnjih osam godina pet puta smo pobijedili u Kupu Zagreba. No, ovi kupovi nisu ni sjena onima iz osamdesetih godina jer na ovim kupovima sudjeljuje po 5, najviše 6 ekipa.

  Naš klub cijelo vrijeme djeljuje na amaterskim principima. Nije slučajno da svih 11 članova prve ekipe koji su ove godine igrali u drugoj ligi Centar ima fakultetsku diplomu a jedan član ekipe je magistar znanosti (inženjerska kemija) a jedan je doktor nauka (fizika)! Financijski se krpamo. Do 2005. g. glavni sponzor, firma „Ericsson Nikola Tesla“ doznačuje nam po 8.000 ili 9.000 HRK za godinu. Od 2006. g. do 2009. donacija nam je podebljana a 2010., 2011. i 2012. stanjena na 10.000 hrk. Posljednje dvije godine donacija se ogleda jedino u besplatnom klorištenju prostorije za naše brzopotezne turnire, provođenje šahovske škole i igranje mečeva u V ligi (druga ekipa). Zagrebački šahovski savez nam je doznačavao za nastupe na Kupu Hrvatske kad smo pobjeđivali u Zagrebu (osim u 2014. g.) za pokrivanje većeg dijela troškova (ali ne svih) i za nastupe naše ženske ekipe na II ženskoj ligi. Kadetskim prvacima Zagreba doznačavali su novac za nastup na kadetskim prvenstvima Hrvatske.

  Za naše šahovske škole Zagrebački šahovski savez nam nikad ništa nije dao. Zato teret funkcioniranja kluba nose sami članovi kluba ili njihovi roditelji. Tako u 2013. g. 33.969,44 hrk su uplatili sami članovi kluba ili njihovi roditelji! U 2014. godini, stanje za 1. XI, članovi kluba ili njihovi roditelji uplatili su 29.980,72 hrk. Zbog besparice klub nije atraktivan za mlađe perspektivne šahiste koji nam ne pristupaju a „stara se garda pomalo osipa“. Onim najmlađima trebat će još vremena da stasaju a nije izvjesno koliko će ih klub moći vezati uz sebe ! Kada govorimo o budućnosti Kluba, ona starta već sutra, na kadetskom prvenstvu Hrvatske do 8 g., gdje očekujemo zapažene rezultate naših kadeta. Isto tako, nakon ove svečanosti očekujemo i veći odziv zaposlenika Kompanije, da prepoznaju vrijednosti šaha te svoju djecu usmjere prema Klubu, znajući za kvalitetu vodstva, učitelja i očekujući da će sama Kompanija stajati iza njih logistički i financijski.